Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

 
  Citoweb - CMS
 
WYSIWYG-editor
Tekst invoeren is iets wat u veel zult doen. De website moet vaak worden geactualiseerd, zodat deze beter door zoekmachines als Google gevonden wordt. Ook voor lezers is een site die nooit verandert niet aantrekkelijk. In dat kader moet u pagina’s vaak wijzigen. Ook een regelmatig ingevoerde blog en een nieuw nieuwsitem draagt bij tot een actief en dynamisch karakter van uw website.
 
Het CMS maakt het invoeren van tekst - al dan niet met een speciale opmaak - net zo eenvoudig als het werken met uw favoriete tekstverwerker.
 
Dit hoofdstuk Tekst invoeren is van toepassing op de pagina’s die u heeft aangemaakt en de basispagina Home
 
De pagina 'Home' is doorgaans de eerste pagina die u zult gaan invoeren. Zorg voor een vlotte pakkende tekst, die uitnodigt om verder te bladeren. Op mijn eigen website gebruik ik de homepagina voor dagelijkse fragmenten, maar u kunt vanzelfsprekend iedere gewenste tekst invoeren.
 
Indien u zeer verknocht bent aan uw vaste tekstverwerker (bijvoorbeeld Word) dan kunt u ook uw teksten daar invoeren, waarna u ze selecteert, kopieert en tot slot plakt in het CMS. Probeer deze handelingen veel te oefenen totdat u het zo goed beheerst dat u als het ware boven de stof komt te staan. Het werken wordt dan veel comfortabeler en u zult merken dat uw creativiteit veel meer ruimte zal gaan krijgen.
Maak in dat geval de pagina’s zo weinig mogelijk op. De opmaakmogelijkheden van Word zijn talrijker dan de opmaakmogelijkheden van webpagina’s. Specifieke wordopmaak wordt na het plakken in de editor van Citoweb genegeerd, simpel omdat de webserver er niets mee doet en er zelfs problemen zouden kunnen ontstaan.
Wilt u dus invoeren in Word, doe dat dan zonder opmaak. Plak die tekst in de wysiwyg-editor van Citoweb en maak daar de pagina verder op. Dat gaat altijd goed.
Wilt u zeker zijn v an uw zaak, werk dan volledig in Citoweb, dan gaat het altijd goed.
 

U voert de tekst als volgt in:
  1. Start het CMS en ga in het menu naar Mutatie webpagina’s en kies de pagina Home die hier even als voorbeeld dient.
    U ziet onderstaand scherm:
 
Het CMS leest de huidige tekst van de betreffende pagina in. U kunt nu de tekst wijzigen. Als er nog geen tekst is ingevoerd dan is het scherm uiteraard leeg. U kunt nu teksten invoeren.
 
Aan de bovenzijde vindt u de knoppen van het CMS waarmee u teksten kunt opmaken en manipuleren. U ziet de volgende knoppen:
U ziet dat er veel mogelijkheden zijn die als twee druppels water lijken op de opmaakmogelijkheden van Word.
 
Selecteren.
Speel gerust met de mogelijkheden, oefen vooral het selecteren erg goed, dat is belangrijk.
U kunt op 2 verschillende manieren selecteren:
  • Met behulp van de muis:
Klik met de linker muistoets en sleep over de te selecteren tekst heen. Als u de tekst heeft geselecteerd, dan pas laat u de muisknop los.
  • Met behulp van het toetsenbord:
  1. Plaats de cursor aan het begin van de te selecteren tekst.
  2. Druk met uw linkerhand op de Shifttoets en houd deze ingedrukt.
  3. Verplaats de cursor met uw rechterhand door op de pijltjestoetsen te drukken. Als u klaar bent met selecteren, dan laat u de Shifttoets los. 
Nadat u hebt geselecteerd kiest u een handeling, bijvoorbeeld 'vet', of een letterkleur.
  1. Klik onderaan op de knop Wijzigingen doorvoeren
Als u nu uw website start of ververst dan zijn de teksten gewijzigd of ingevoerd.
 
- Powered by Citoweb -